A szájrák tünetei

A szájrák tünetei a korai diagnosztizálás esetén rendkívül jól kezelhetők, ezért fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a szánkban jelentkező elváltozásokat sem, azok ugyanis nem biztos, hogy minden esetben fogainkhoz köthetők. A szájrák tüneteit általában a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a különféle vírusok okozzák, a panaszok pedig mindig a szájüregen belül, leginkább a nyelven, a hátsó garatban, ritkábban a fogínyen jelentkeznek. Ezek az elváltozások nagyon könnyedén felismerhetők!

A szájrák tünetei között a legjellemzőbb a pirosas vagy fehéres foltok megjelenése a szájüregben, amelyekből tartósan megmaradó fekélyek is keletkezhetnek. Az egyik legáltalánosabb és legjellemzőbb tünet lehet a nyelési nehézség, valamint a nyelés során érzékelhető idegentest érzés, ami olyan, mintha folyamatosan gombóc lenne a torkunkban.

A szájrák tünetei gyakran odáig fajulhatnak, hogy a páciens már nem kívánja az ételt sem, hiszen gyakran kihányja azt, nem érzi az ízeket, sőt, a nyelv és környezete is teljesen érzéketlenné válhat. A szájrák tünetei lehetnek még, ha nyelvünket nehezen mozgatjuk, és az is fájdalommal jár, ami gyakran enyhe, de bizonyos esetekben erős szúró érzés is lehet.