A szájrák tünetei

A szájrák kialakulása több tényező összetett kölcsönhatásának eredménye. Az alábbiakban néhány olyan tényezőt sorolok fel, amelyek szerepet játszhatnak a szájrák kialakulásában:

 1. Dohányzás:
  • A dohányfüstben található káros anyagok, például a karcinogénikus vegyületek, nagyban hozzájárulnak a szájrák kialakulásához. A dohányzás nemcsak a szájüregi területre, hanem a száj környékére és a garatba is növeli a rákos megbetegedés kockázatát.
 2. Alkoholfogyasztás:
  • A túlzott alkoholfogyasztás szintén összefüggésbe hozható a szájrák kockázatával. Az alkohol irritálhatja a szájüregi szöveteket és növelheti a rákos sejtek kialakulásának esélyét.
 3. Dohányzás és alkohol kombinációja:
  • A dohányzás és az alkoholfogyasztás együttesen nagyobb kockázatot jelentenek a szájrák kialakulására, mint külön-külön. Az alkohol fokozza a dohányfüst káros hatásait, és fordítva.
 4. Humán papillomavírus (HPV) fertőzés:
  • Bizonyos HPV típusok összefüggésbe hozhatók a szájrák kialakulásával. Az orális szexuális aktivitás növelheti a HPV-fertőzés kockázatát.
 5. Vitaminhiány és rossz táplálkozás:
  • A megfelelő táplálkozás hiánya, különösen a vitaminok és ásványi anyagok (például A-, C- és E-vitaminok, folsav) alacsony szintje hozzájárulhat a rák kialakulásához.
 6. Krónikus szájgyulladások:
  • A tartósan fennálló szájgyulladások, fogínygyulladások, az irritáció és sérülések fokozhatják a szájrák kialakulásának kockázatát.
 7. Öröklött hajlam:
  • Bizonyos esetekben a genetikai hajlam is szerepet játszhat a szájrák kockázatában.

A fenti tényezők csupán kockázati tényezők, és nem garantálják a szájrák kialakulását. Az egészséges életmód, a rendszeres orvosi ellenőrzések és a kockázati tényezők minimalizálása hozzájárulhat a szájrák megelőzéséhez és korai felismeréséhez. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a sikeres terápiában és a túlélés növelésében.

A szájrák tünetei a korai diagnosztizálás esetén rendkívül jól kezelhetők, ezért fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a szánkban jelentkező elváltozásokat sem, azok ugyanis nem biztos, hogy minden esetben fogainkhoz köthetők. A szájrák tüneteit általában a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a különféle vírusok okozzák, a panaszok pedig mindig a szájüregen belül, leginkább a nyelven, a hátsó garatban, ritkábban a fogínyen jelentkeznek. Ezek az elváltozások nagyon könnyedén felismerhetők!

A szájrák tünetei között a legjellemzőbb a pirosas vagy fehéres foltok megjelenése a szájüregben, amelyekből tartósan megmaradó fekélyek is keletkezhetnek. Az egyik legáltalánosabb és legjellemzőbb tünet lehet a nyelési nehézség, valamint a nyelés során érzékelhető idegentest érzés, ami olyan, mintha folyamatosan gombóc lenne a torkunkban.

A szájrák tünetei gyakran odáig fajulhatnak, hogy a páciens már nem kívánja az ételt sem, hiszen gyakran kihányja azt, nem érzi az ízeket, sőt, a nyelv és környezete is teljesen érzéketlenné válhat. A szájrák tünetei lehetnek még, ha nyelvünket nehezen mozgatjuk, és az is fájdalommal jár, ami gyakran enyhe, de bizonyos esetekben erős szúró érzés is lehet.