Psoriasis tünetei

A pikkelysömör, avagy a psoriasis tünetei általában igencsak változatos formában mutatkoznak a betegségtől szenvedő pácienseknél. Az általános panasz minden esetben a bőrön jelentkező, általában sötétvörös, hámló duzzanat, amelyek akár 1-2 centiméteres átmérővel is rendelkeznek, de gyakran több centiméteres, úgynevezett plakkokká állnak össze. A betegség egyik velejárója az úgynevezett Köbner-tünet, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a bőrt érő komolyabb hatások, például műtétek utáni hegek vagy kisebb balesetek hatására pikkelysömörös plakk jelenik meg a problémás helyen.

A psoriasis tünetei a legtöbb esetben nem fájnak, a páciensek többségénél viszketés sem áll fenn, de gyakori, hogy a hajlatokban kialakuló duzzanatok hatására súlyos ízületi bántalmak jelentkeznek a betegnél, ami főleg a kezeket és a lábakat érintheti. Pikkelysömör leggyakrabban a végtagok, azon belül is a könyök és a térd környéke érintett. Előfordul, hogy a fejbőrön izoláltan jelentkezik a probléma, ez hasonlít a korpásodáshoz, de valójában nem az.

A psiorasis, avagy a pikkelysömör tünetei a megjelenésük alapján osztályozhatók.  Keletkezésük pontos folyamata és kiváltó okai nem ismertek, de legfőbb ismérve a bőrfelszínen keletkező, erősen vöröses színű és fehéren hámló, akár több centiméteres átmérővel rendelkező duzzanat kialakulása. A pikkelysömör tünetei – akárcsak maga a betegség is – rendkívül változatos formákban jelentkeznek. A legáltalánosabb panasz az említett bőrkiütések, amelyeket hámló bőrréteg borít, ami alatt gyakran kialakulhat gyengén szivárgó vérzés, ami annak köszönhető, hogy ezekben a csomókban a bőr érszerkezete alaposan megváltozik, mutálódik.

A pikkelysömör tünetei közé sorolható az úgynevezett Köbner-tünet, ami azt jelenti, hogy a bőrt ért ingerek – például műtétek, erős ütések, testékszerek – környékén a fentiekben taglalt kitüremkedések jelennek meg. A pikkelysömör tünetei a legtöbb esetben teljesen fájdalommentesek, többnyire nem viszketnek, de mivel megbetegíthetik az ízületeket, ezért előfordulhat ízületi fájdalom, amelyek hosszabb távon, kezelés nélkül súlyos deformitásokhoz vezetnek. A pikkelysömör tünetei közül a legsúlyosabbak, ha a bőrön jelentkező elváltozások gennyes dúcokban végződnek.

Ritka kórkép, de előfordulhat, hogy a psoriasis tüneteinek hatására a test teljes bőrfelületét összefüggő duzzanat borítja, aminek hatására a teljes szervezet gyulladásba kerül, a haj és a szőrzet kihullik, a nyirokcsomók megnagyobbodnak, a beteg pedig kórházi kezelés híján akár bele is halhat a betegségbe. A psoriasis tünetei közül a legsúlyosabb, ha a plakkok gennyhólyagokká állnak össze. Az orvostudomány mai állása szerint e kór alapja genetikai eredetű, így ma még nem gyógyítható. Azonban különböző kezelésekkel a beteg részben tünetmentessé tehető!

Belső tényezők:
Sokszor a cukorbetegség, májbetegségek, mandulagyulladás, petefészek gyulladás, prosztatagyulladás, indukálhatja a pikkelysömör kialakulását. Sőt, a pikkelysömör megjelenése hívja fel a figyelmet a már meglévő, de lappangó betegségre.

Kerülendő ételek:
A psoriasisban szenvedők elmondásából, ezek az élelmiszerek minden képen kerülendők.
Sertéshúsok, füstölt húsok, ecet, citrom, narancs, grapefruit, babkávé, csokoládé, kakaó, alkohol.