Bordaközi ideggyulladás tünetei

A bordaközi gyulladás vagy interkostális neuritis olyan állapot, amely a bordák közötti idegek gyulladását jelenti. Ez az állapot fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat a mellkas területén. A következőkben néhány olyan okot ismertetek, amelyek hozzájárulhatnak a bordaközi gyulladás kialakulásához:

  1. Fizikai sérülés: A bordaközi terület sérülése, például ütés vagy rándulás, gyulladást okozhat az idegek körül, ami interkostális neuritist eredményezhet.
  2. Herpes zoster (övsömör): A herpes zoster vírusfertőzés, amely a bárányhimlővírus (varicella-zoster) újbóli aktiválódásából ered. Ez a vírus hatással lehet az idegekre, és interkostális neuritist okozhat.
  3. Túlzott fizikai terhelés: Rendszeres túlzott fizikai terhelés vagy ismétlődő mozgások is okozhatnak stresszt a bordaközi területen, ami gyulladást eredményezhet.
  4. Autoimmun betegségek: Bizonyos autoimmun betegségek, mint például reumatoid artritisz vagy lupusz, befolyásolhatják az idegeket, és interkostális neuritist okozhatnak.
  5. Idegi nyomás: Az idegek megnyomódása vagy összenyomódása különböző okokból (például duzzadt izmok vagy porckorongok) szintén hozzájárulhat a bordaközi gyulladás kialakulásához.
  6. Fertőzések: Egyes fertőző betegségek, például légúti vagy húgyúti fertőzések, influenzavírus, stb., szintén járhatnak interkostális neuritis-szel.
  7. Diabetes mellitus: A cukorbetegség szövődményei közé tartozhat az idegek károsodása, ami interkostális neuritist okozhat.

A bordaközi gyulladás tünetei közé tartozhat a mellkasfájdalom, amely általában egyoldali, éles vagy égő jellegű lehet. Az érintett terület érzékenysége és a fájdalom súlyosbodhat a mozgás során vagy érintésre.

Ha valaki azt gyanítja, hogy interkostális neuritise van, sürgősen forduljon orvoshoz. Az orvos segíthet a helyes diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. A kezelés magában foglalhatja a fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket, pihenést, fizioterápiát vagy más kezelési lehetőségeket a tünetek súlyosságától függően.

A tünetekről

 

A bordaközi ideggyulladás – vagy népies nevén idegzsába – az egyik legfájdalmasabb ideggyulladással járó állapot, amely egy hirtelen mozdulat hatására alakulhat ki. A bordaközi ideggyulladás tünetei közül számtalan apró, de annál fájdalmasabb jel utalhat a gyulladásra, így például a kezdetben olyan, mintha csak becsípődött volna valamink, netán beszorult volna a tüdőnkben a levegő, de különös ismertetőjel, hogy a fájdalom nemhogy alább hagyna, hanem egyre csak erősödik. Ha ezt tapasztaljuk, nagy valószínűséggel a bordaközi ideggyulladás tünetei közül az egyik legárulkodóbbal sikerült összeakadnunk.

A bordaközi ideggyulladás tünetei a teljes mellkasba és a hátba is kisugároznak, erőltetés hatására pedig tovább erősödnek. Az efféle gyulladás általában a lengőbordák tájékán jelentkezik és nyomás hatására is rendkívüli fájdalmakkal jár. Mivel gyulladásról van szó sem a hideg, sem a túlzott igénybe vétel nem enyhíti a bordaközi ideggyulladás tüneteit, a fájdalom pedig kezelés nélkül olyannyira kiterjedhet, hogy még az alapvető mozgás, a járás is nehézkessé válhat, de egy idő után a köhögés és a lélegzetvétel is könnyfakasztó fájdalmat vált ki bordaközi ideggyulladás esetén.