Sömör tünetei

A sömör tünetei a legtöbb páciensnél csak bizonyos helyeken, bizonyos testrészeken jelentkeznek, méghozzá általában a test azon tájékán, ahol a bőrfelület ki van téve a legtöbb irritáló hatásnak, így a napsütésnek, a ruháknak és így tovább. A sömör tünetei éppen ezért a leggyakrabban a könyökökön, a térden, a fejbőrön, a melleken, a combhajlatokban, a végtagok külső részein, vagy a külső nemi szerveken jelentkeznek, de előfordulhatnak olyan súlyos esetek is, amikor tenyéren vagy arcon is kialakulnak a kóros elváltozások.

A sömör elváltozásaira jellemzőek a viaszosan fehér, vaskos, pikkelyes lerakódások, amelyek változó méretű, gyakran több centiméteres átmérővel rendelkező duzzanatokká is összeállhatnak, ha pedig szövődménymentesek, akkor nem nedveznek, nem fertőződnek el, így a gennyesedésre és a fekélyesedésre sincs túl sok esély.

A sömör tünetei lehetnek még a hirtelen megjelenő, nagyjából búzaszem nagyságú, élénkvörös, a bőr felszínétől kiemelkedő csomók, amelyek folyamatosan növekednek és előrehaladott állapot esetén akár centiméteres gócokká is összeállhatnak, de az is előfordulhat, hogy egy egész testrészt beborítanak a sömörös lerakódások.