Csontritkulás tünetei

A csontritkulás tünetei közül a leginkább jellemzőbb történés, amikor már semmi kétség afelől, hogy valaki kalciumhiányos csontritkulástól szenved az, hogy még a legkisebb erőhatásra is könnyedén, mi több, sorozatosan törnek el a páciens csontjai. A leggyakoribbak a láb- és a köztörések, de aggodalomra adhat okot, amikor már csigolya-, csukló- és csípőtáji törések is tapasztalhatók. A legtöbb esetben csak egy véletlen combnyaktörés hívja fel a figyelmünket a csontritkulás kialakulására.

A csontritkulás gyógyítása csak kivételes esetekben tökéletes, hiszen a csontok állapota regenerálható, de a csontváz deformációja, a testmagasság csökkenése és a mellkas besüllyedése visszafordíthatatlan állapotok. A csontritkulás tünetei között számtalan olyn található, amelyek az időskori általános fájdalmak miatt nem ébresztenek aggodalmat az emberekben.

A csigolyák összeroppanása miatt jelentkezhet például gyöki fájdalom, így például ischias, de az állandósuló csontfájdalmak is ide sorolhatók. Amennyiben a betegség már előrehaladott állapotban van, a csontritkulás tünetei lehetnek az átalakuló testforma, a lelapuló csigolyák, a görbe gerinc, a bordaív és a medence közötti megnövekvő távolság és így tovább.