Klamidia tünetei

A klamidia fertőzés napjaink egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége, ami ennek ellenére sem kap elegendő figyelmet sem az orvostudománytól, sem az emberek részéről. A klamidia tünetei a méhszáj fájdalmas gyulladását okozzák, de amennyiben későn diagnosztizálják, később átterjedhet a kismedencére is, ahol a petevezeték gyulladását, később károsodását okozhatja, ami akár meddőséghez is vezethet.

A klamidia fertőzés rendkívül gyorsan terjed, aminek az az egyik általános oka, hogy a betegség a legtöbb esetben és kezdeti stádiumban még semmilyen panaszt nem okoz. A klamidia tünetei a nők háromnegyedénél, a férfiaknak pedig nagyjából a felénél nem jelentkeznek, így gyakran tudtukon kívül fertőzhetik szexuális partnereiket.

A klamidia tünetei a legtöbb esetben a fertőzéstől számított három napon belül jelentkeznek enyhe vizelési panaszokkal, amelyek kezelés nélkül is hamarosan elmúlnak, majd később ismét előjönnek. A nők esetében gyakori tünet a méhnyak gyulladása, amely szintén tünetmentes, de a klamidia tüneteire hívhatja fel a figyelmet a sárgás, nyúlós vagy áttetsző folyás is. A méhszáj a gyulladás következtében sérülékennyé és vérzékennyé válhat, aminek köszönhetően szexuális aktus során enyhe vérzés érzékelhető.