Mioma tünetei

A mioma a méhizom egy jóindulatú daganatos elváltozása, amely a női szervezet egyik leggyakoribb rákos megbetegedése. A mioma tünetei a legtöbb beteg esetében szinte egyáltalán nem jelentkeznek, a lehetséges panaszok többsége ugyanis a miomát kiváltó és a betegséget követő hormonális egyensúly felborulásának egyenes következménye.

A mioma tünetei lehetnek egyébiránt a vérzéskimaradás, valamint a havivérzés közeledtével jelentkező és egyre csak fokozódó mellfeszesség. Szintén előzetes jelnek tekinthető az elhúzódó és fájdalmas menstruáció, de a korai vetélések és a meddőség is a tünetek közé sorolhatók.

A mioma tünetei mindemellett nem csak hormonális eredetűek lehetnek, a betegséggel ugyanis szervi átalakulások is lezajlanak, amelyek szintén nem maradnak tünetmentesek. A mioma tünetei ebben az esetben a vizeletürítési problémák, amelyek a legtöbb esetben kimerülnek a tökéletlen hólyagürülésben, valamint a gyakori vizelési ingerben. Későbbi stádiumban a mioma tünetei közé tartoznak még a székletürítési nehézségek, az ismétlődő és megújuló húgyúti fertőzések, a legtöbb esetben hólyaghurut és vesemedence-gyulladás.