Paranoia tünetei

A paranoia avagy a paranoid zavar egy nagyon súlyos, de gyakran inkább ártalmatlan mentális betegség. A paranoia tünetei általában akkor jelentkeznek, ha a páciensnek – akinek általában egyéb bizonyított szellemi problémái is vannak – alaposan kidolgozott téveszméket állít fel magában, amelyeket egy sajátos belső logika alapján épít ki. Ezekben az elméletekben a páciens általában megingathatatlanul hisz, megcáfolásuk előttük lehetetlen.

Az efféle téveszmék gyakran tekinthetők bizarrnak, de a legtöbb esetben teljesen hihető történeteken alapulnak, a paranoia tünetei ugyanis általában nem a szellemileg leépült embereknél, hanem magasan kvalifikált, tanult pácienseknél jelentkezik a legtöbb esetben.

A paranoid zavartól szenvedő emberek a legtöbbször rendkívül hatásosan tudják leplezni a paranoia tüneteit, főleg abban az esetben, ha a társadalmi kapcsolatok vagy interakciók során a paranoia alapjai nem kerülnek szóba. A paranoia tünetei ugyanis a kóros lelki állapotú betegek érzelmi állapotát folyamatosan meghatározzák, így felszínre kerülésükkel agresszívan vagy depresszióba esve reagálhatnak. A paranoid zavaroknak különféle változatait különböztethetünk meg az üldözési mániától kezdve a féltékenységi rohamokig.