Porckopás tünetei

A porckopás tünetei a legtöbb esetben csak fokozatosan alakul ki, de vannak olyan különleges esetek is, amikor egyáltalán nem produkál semmilyen panaszt az ízületek és a hajlatok környékén megtalálható porc elkopása. Ezek azonban többnyire csak a szerencsés esetekben fordulnak elő, többségében a porckopásnak rendkívül fájdalmas jelei lehetnek. A porckopás tünetei közül igazán jellemzőnek tekinthető az ízületek fájdalma, amely az időjárás változásával fokozatosan erősödik, de kialakulhat ízületi merevség is, ami főleg mozgás közben, a megkezded mozgás elején jelentkezik.

A porckopás tünetei közé sorolhatjuk még az ízületi flexibilitás megszűnését, ami többnyire a fájdalmas panaszok elsődleges oka, az ízületek duzzanata, főként mozgatás hatására, szintén egy jellemző momentum, ami képes akár deformációt is előidézni a duzzadt ízületnél.

Gyakori panasz lehet még porckopás esetén, hogy az ízület környezetében csontos kinövések jelentkeznek, ami leginkább az ujjaknál figyelhető meg. A porckopás tünetei a korai stádiumban a kialakulást követően általában fokozatosan enyhülnek, sőt akár meg is szűnhetnek, de túlerőltetés esetén azonnal jelentkeznek.