Tojásérzékenység tünetei

A tojás allergia tünetei nagy általánosságban megegyeznek azon ételallergiák tüneteivel, amelyek állati eredetűnek tekinthetők. A tojás allergia tünetei éppen emiatt a bőrviszketés, a bőrpír, a különféle kiütések, ritkább esetben szájzsibbadás, az arc vagy a torok duzzanata, légzésnehézség, hányás, hasmenés és hasi fájdalom is lehetnek. A betegség diagnosztizálása minden esetben a megtapasztaláson alapul, tehát a betegnek magának kell megtapasztalnia, hogy a tojás elfogyasztását követően jelentkeznek-e tünetek vagy sem.

A tojás allergia tünetei nem csak tiszta tojás elfogyasztásával jelentkezhetnek, hanem más tojást tartalmazó ételek elfogyasztásával is, ám előbbi gyakoribb, mint utóbbi. A tojástartalmú ételekkel jelentkező allergén reakciók esetében egy dolgot tehet a páciens, teljes mértékben száműzi étrendjéből a tojást, ami után a tünetek elmúlnak. Szükség esetén a tojás allergia tüneteinek felismeréséhez vérvizsgálatra is szükség lehet, gyakran pedig diétára is, amely szigorú tojásmentességet ír elő a páciens számára. Vannak kivételes esetek, amikor a magas hőnek kitett tojás nem okoz allergiát a betegnél, ám ennek bebizonyítása rendkívül kockázatos.

A tojásérzékenység tünetei teljes egészében megegyeznek a tojás allergia tüneteivel, ezáltal pedig minden olyan allergén reakciót kiváltó étel efféle hatásaival, amelyek állati eredetűek. A tojásérzékenység tünetei között leginkább a bőrpirosságot, a bőrviszketést, a kiütéseket találjuk, de gyakori, ha a tojás allergia következtében hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, netán az arc és a torok megduzzadása, illetőleg ebből fakadó nehézlégzés is a kísérő panaszok között van.

A tojásérzékenység tünetei minden esetben a megtapasztaláson alapulnak, akárcsak a betegség diagnosztizálása, így nem a tünetek, tehát az elmélet, hanem a gyakorlat, maga a tojás elfogyasztása támasztja majd alá az allergén reakció létezését.

A tojásérzékenység tünetei a legtöbb esetben a tiszta tojás elfogyasztásával jelentkeznek, de akadnak olyan esetek is, amikor bármilyen tojástartalommal bíró ételnek a szervezetbe juttatásával súlyos tüneteket produkál a páciens. A tojásérzékenység tüneteinek enyhítésére a legjobb módszer a tojásdiéta, amelynek köszönhetően teljes egészében száműzzük étrendünkből a tojástartalmú ételeket. Ha ez a diéta már egészen kiskorban elkezdődik, később, a szervezet kifejlődésével lassan vissza lehet szoktatni a pácienst a tojásfogyasztásra.