Végbélrák tünetei

A végbélrák tünetei a legtöbb daganatos megbetegedéssel ellentétben már a kezdeti stádiumban is okoznak specifikus panaszokat, így akinek van ideje odafigyelnie magára, az biztosan idejekorán észreveszi az árulkodó jeleket. A végbélrák tünetei közül a legjellemzőbbnek a székelési szokások megváltozása tekinthető, amelyek minden egyéb életmódbeli változás ellenére jelennek meg.

A páciens ekkor azt tapasztalhatja, hogy a hasmenéses és a székrekedéses időszakok egyre gyakrabban váltogatják egymást, majd puffadás mellett véres széklet és egyéb általános panaszok is jelentkeznek, így hányinger, hányás, rossz közérzet és így tovább. A hirtelen fogyás is árulkodó előjel lehet.

Ha mindezek magas fokú és hirtelen fogyással párosulnak, akkor van ok a végbélrák tüneteit feltételezni, ám nem árt tudni, hogy a panaszok gyakran attól is függenek, hogy a daganat hol helyezkedik el a szervezetben. A felszálló szakaszban megtalálható tumorok ugyanis például nagyon korán elkezdenek vérezni, így felismerésük nagyon korai stádiumban is felfedezhető, ellenben a leszálló szakaszban jelentkező daganatokkal, amelyek viszont leginkább csak a székletürítési szokások megváltozásával járnak együtt, vérzéssel viszont nem, vagy csak ritkán járnak.