Glutén érzékenység tünetei

A gluténérzékenység, más néven cöliákia, egy autoimmun betegség, amely a glutén nevű fehérjére adott túlzott immunválasz révén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját. A glutén a búza, rozs, árpa és ezek származékai része, és az érzékeny egyének szervezetében okozhat gyulladást és károsodást. A gluténérzékenység tünetei változhatnak az egyéneknél, és a betegség sokszor enyhe vagy változó tünetekkel is járhat.

Az alábbiakban lássunk néhány gyakori tünetet:

 

  1. Hasi panaszok: Gyakori hasi fájdalom, puffadás, és görcsök jelentkezhetnek, amelyeket a glutén okozhat.
  2. Hasi kellemetlenség: Az érintettek gyakran tapasztalhatnak kellemetlen érzést vagy nyomást a hasban.
  3. Székletproblémák: A hasmenés vagy a székrekedés gyakoriak lehetnek, és az ürülék állaga és színe is változhat.
  4. Fáradtság: Az érzékeny egyének fáradtnak érezhetik magukat, különösen étkezés után.
  5. Súlyvesztés: Az emésztési zavarok és a fáradtság miatt néhányan súlyvesztést tapasztalhatnak.
  6. Vérzés és felszívódási problémák: A vékonybél károsodása miatt felszívódási problémák léphetnek fel, amelyek vérszegénységhez, B-vitamin hiányhoz és más tápanyaghiányokhoz vezethetnek.
  7. Hányinger és hányás: Egyesek hányingert vagy hányást tapasztalhatnak glutén fogyasztása után.
  8. Irritábilis bél szindróma (IBS)-szerű tünetek: A gluténérzékenység tünetei hasonlóak lehetnek az IBS tüneteihez, például hasi fájdalom, puffadás és székletproblémák.

A cöliákia tünetei sokféle változatban megjelenhetnek, és nem mindig az emésztőrendszerrel kapcsolatosak. A bőrtünetek, az ízületi fájdalom, a migrén, a depresszió és a szorongás is lehetnek a gluténérzékenység tünetei közé tartozó egyéb megnyilvánulások. Ha valaki úgy gondolja, hogy gluténérzékeny lehet, fontos orvoshoz fordulnia, aki diagnosztikai tesztekkel és értékeléssel segíthet a helyes diagnózisban. A gluténmentes étrend a cöliákia kezelésének alapja, és segíthet enyhíteni vagy megszüntetni a tüneteket.

A lisztérzékenység, avagy más néven glutén érzékenység tünetei az enyhe előjelektől kezdve a nagyon súlyos tünetekig terjedhetnek, éppen ezért érdemes már az első árulkodó jelek után orvoshoz fordulni a panaszokkal. A lisztérzékenység esetében beszélhetünk veleszületett betegségről, ami öröklött, de az érzékenységi hajlam kialakulhat a későbbiekben is, így tehát szerzett betegség is lehet, amely a legtöbb esetben az elégtelen étkezési szokások miatt alakulhat ki.

A glutén érzékenység tünetei közül a legsúlyosabbak a májenzimek számának ismeretlen eredetű, hirtelen megemelkedése, a pikkelysömör kialakulása, valamint az idegbántalmak, amely később akár a mozgáskoordináció széthullásához is vezethet. Ezek a tünetek jellemzően csak akkor alakulnak ki, amikor a lisztérzékenységre nem derül fény időben és hosszabb ideig is fennáll kezeletlenül a betegség. A glutén érzékenység tünetei közül a kezdeti enyhébb jelek lehetnek a vizenyős, nagy mennyiségű széklet, a puffadás, a fogyás, valamint az ezekből következő általános betegségérzet, a gyengeség, a fáradtság és a vérszegénység. Gyermekkorban a legszembetűnőbb tünet a testmagasság stagnálása.